hur man räddar barn tills proffsen kommer

Hade första hjälpen-utbilning igår på Leos. HERREGUD så hemska saker som kan hända! Sen gillade hon sliskiga detaljer tanta också, satt skärrad hela sessionen. + bilder. Började t.ex. med att nämna att man inte kan göra heimlich på ett litet barn som satt i halsen; för då spräcker man levern (som sitter nedanför revbenen på småttingar). AAAAHHH.
 
Nä men var grymt lärorikt. Gick igenom hjärt- lungräddning, framstupa sidoläge, heimlich manövern, benbrott, hjärnskakningar, bränn- el- kylskador m.m. Jätteintressant, och verkligen toppen att lära sig, känns super. Hoppas aldrig jag kommer behöva, men nu vet jag iallafall ungefär vad jag ska fokusera på och göra tills ambulansen kommer.
 
Sedan är det (obviously, men har aldrig tänkt tanken) stor skillnad mellan barn och vuxna. Vi har fem liter blod medan en tvååring inte ens har en liter. Tänk er då en snabb blodförlust! Och hjärtlungräddning på ett litet barn, då kan du inte trycka med två händer på buken för att hjälpa hjärtat, du krossar du hela ungen. Två-tre fingrar räcker. 2 blås & 30 tryck. 
 
Och alvedon i stora doser är tydligen JÄTTEGIFTIGT. Hon berättade om en fjortonåring som efter ett break-up åt en hel kartong (30 st) och dog tre dagar senare. Levern fixade inte alla gifterna. ALLTSÅ BARA EN SÅN GREJ.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0